Alles in de cloud?
We zijn tegenwoordig verwend met gratis of goedkope apps en data opslag in de cloud.
Waar je een paar jaar geleden nog een klein vermogen betaalde voor een PC of laptop en programmatuur om een briefje of tabelletje op te stellen en te mailen, daar doe je dat tegenwoordig met de mooiste apps vanaf een apparaat dat je altijd bij je draagt en dat altijd paraat is.
De gegevens die je produceert en uitwisselt met allerlei mensen uit je kennissenkring of zelfs met vreemden worden overal in de cloud opgeslagen, zonder dat we er ons zorgen over maken hoe en waar het opgeslagen wordt en we gaan er van uit dat het daar niet verloren gaat, want de cloud heeft zijn betrouwbaarheid inmiddels bewezen. We horen tenminste zelden van een server die ergens gecrashed is en dat daardoor mensen hun foto’s, mails of andere gegevens ineens kwijt zijn.
Daar is echter ook een keerzijde aan en die hebben we meermalen gezien, te weten dat die giga-berg aan potentieel interessante gegegens een uitdaging is voor personen en instanties van allerlei allooi die daarin graag zouden rondneuzen om er op een of andere manier hun voordeel te kunnen doen. Ik weet ook wel dat de wal het schip niet meer kan keren en dat het ook allemaal misschien zo’n vaart niet zal lopen, maar soms moet je er wel eens over nadenken of je wel alles zomaar ergens wilt neerslingeren..
Voor de kleine ondernemers en de ZZP’ers onder ons is het misschien wel de grootste vraag hoe met deze kwestie om te gaan. Aan de ene kant lonkt het goedkope en schijnbaar betrouwbare terwijl aan de andere kant het alternatief van vasthouden aan PC’s / Microsoft duur en soms moeilijk lijkt.
In een tweetal artikelen over Netwerk-schijven (NAS) en servers heb ik een paar dingen op de rij gezet over dingen die je nodig hebt voor een eenvoudig op te zetten en te beheren private cloud. Er wordt en vergelijking gemaakt in gebruik en kosten en een paar voorbeelden van mogelijkheden geschetst.